Menu

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΜΕΣΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ

CARBON ΣΤΙΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΑΜΕΣΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ 

πιστόνι βαλβίδες κινητήρα άμεσου ψεκασμούΤα τελευταία χρόνια λόγω των αναγκών της αγοράς για χαμηλή κατανάλωση, χαμηλούς ρύπους και αυξημένη ιπποδύναμη, δημιουργήθηκε ο κινητήρας άμεσου ψεκασμού.

Μαζί με την τεχνολογία αυτή δημιουργήθηκαν και προβλήματα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει.

Η ουσιαστική διαφορά στον άμεσο ψεκασμό βενζίνης είναι ότι τα μπεκ ψεκάζουν βενζίνη απευθείας μέσα στον κύλινδρο και όχι στην πολλαπλή εισαγωγής.

Έτσι λοιπόν, στους κινητήρες άμεσου ψεκασμού, το καύσιμο δεν διέρχεται από τους αυλούς και τις βαλβίδες εισαγωγής με κατεύθυνση προς τον κύλινδρο.

Οι αναθυμιάσεις που διέρχονται προσκολλώνται στο καλάμι και στην βάση των βαλβίδων και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σκληραίνουν σχηματίζοντας καρβουνίλα - άνθρακα (carbon).

Οι επικαθίσεις καρβουνίλας στις βαλβίδες και στους αυλούς εισαγωγής, εμποδίζουν τη σωστή ροή του εισερχόμενου αέρα μέσα στο θάλαμο καύσης και ο κινητήρας αρχίζει να χάνει σε απόδοση, ανεβάζοντας δραματικά την κατανάλωση καυσίμου.

Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και γίνεται έντονο όταν ο κινητήρας φτάσει τα 40 - 50 χιλ χιλιόμετρα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

πιστόνια και βαλβίδες

  • Υστέρηση απόκρισης κατά την επιτάχυνση.
  • Αισθητή μείωση της απόδοσης του κινητήρα.
  • Αρρυθμίες του κινητήρα στο ρελαντί.
  • Αυξημένη κατανάλωση βενζίνης.
  • Εμφάνιση της λυχνίας του κινητήρα (check engine). 

 

Η ΛΥΣΗ  

Η λύση έρχεται με την εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής μας, η οποία παρέχεται από την CarbonOff και καταφέρνει να αποβάλει το καβούρνιασμα και να ξαναδώσει στον κινητήρα τα χαρακτηριστικά και την λειτουργία που είχε όταν ήταν καινούργιος.

Με την μέθοδο μας, μόνο σε 20 – 40 λεπτά της ώρας, επιτυγχάνεται ο καθαρισμός όχι μόνο των βαλβίδων, αλλά και των λοιπών μηχανικών μερών του κινητήρα, χωρίς λύσιμο και χωρίς χρήση επικίνδυνων χημικών.

Μαθε τον κινητηρα σου

Ο κινητήρας είναι στην ουσία η "καρδιά" του αυτοκινήτου.  

Απαρτίζετε από μια σειρά εξαρτημάτων και εξελιγμένων συατημάτων που τροφοδοτούν το αυτοκίνητο με κινητήρια δύναμη ώστε να καταφέρνει να κινείται και να ταξιδεύει με ασφάλεια και άνεση στο δρόμο. Ο βασικός σχεδιασμός περαμένει σχεδόν ο ίδιος από τότε που προτοεμφανίστηκε, στις αρχές του εικοστού αιώνα, αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προστεθεί πολλά σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και διατάξεις με σκοπό την μέγιστη απόδοση και οικονομία καυσίμου.

Με τη σωστή φροντίδα, τη σωστή συντήρηση και την σωστή και τακτική λίπανση του κινητήρα, μπορούμε να παρατείνουμε την ζωή του για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.

Κατ' αρχάς ας γνωρίσουμε τα βασικά εξαρτήματα τα οποία συνθέτουν έναν σύγχρονο κινητήρα:

κινητήρας αυτοκινήτου τομή

Σύστημα Βαλβίδων - Εισαγωγή & Εξαγωγή

Πιστόνια

Στροφαλοφόρος Άξονας

Turbo

Σύστημα Εξάτμισης - Καταλύτης - EGR - DPF

Σύστημα Ψεκασμού Καυσίμου

 

Βαλβιδες

Σε τι χρησιμεύουν

Ο σκοπός των βαλβίδων είναι, ανοιγοκλείνοντας την κατάλληλη στιγμή, να εισάγουν στον κύλινδρο το μείγμα αέρος - βενζίνης (ή μόνο αέρος στους κινητήρες άμεσου ψεκασμού), επιτρέποντας έτσι την πλήρωση του θαλάμου καύσης και να εξάγουν τα καυσαέρια που παράγονται κατά την καύση.

Διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις βαλβίδες εισαγωγής και στις βαλβίδες εξαγωγής.

Επί πλέον οφείλουν να εξασφαλίζουν μια τέλεια ισορροπία και αντοχή κατά την διάρκεια της εκρήξεως (στιγμή καύσεως), καθώς εκείνη την χρονική στιγμή κλείνουν και έτσι επιτυγχάνεται ο επιθυμητός λόγος συμπίεσης.

Οι βαλβίδες είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα για την απόδοση όλης της μηχανής, απόδοση που εξαρτάται ακριβώς απ' τις συνθήκες λειτουργίας τους.Βαλβίδες κινητήρα

Αν αυτές δεν λειτουργούν τέλεια, η μηχανή ταλαιπωρείται σημαντικά.

Την κίνησή τους αναλαμβάνει ο εκκεντροφόρος άξονας ο οποίος φέρει συγκεκριμένα έκκεντρα που ανοιγοκλείνουν τις βαλβίδες με την βοήθεια ελατηρίων ή υδραυλικών μηχανισμών. Ανάλογα με την αρχιτεκτονική του κινητήρα το σύνολο των βαλβίδων σε ένα κινητήρα διαφέρει. Οι 8βάλβιδοι ολοένα και λιγοστεύουν στους 4κύλινδρους κινητήρες καθώς έχουν κυριαρχήσει οι 16βάλβιδοι.

Αυτανάφλεξη

Η αυτανάφλεξη του μίγματος προκαλεί το γρήγορο κάψιμο της βαλβίδας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορες αιτίες, μία αυτές είναι τα κατάλοιπα καρβουνίλας που κατακάθονται στην κεφαλή του εμβόλου ή στο εσωτερικό της κεφαλής (καπάκι) της μηχανής.

Όταν η καρβουνίλα αρχίζει και γίνεται έντονη, αρχίζουν τα προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα. Τα συμπτώματα είναι το ασταθές ρελαντί (όταν είναι κρύο αρχικά και συνεχόμενα όταν αυξάνεται η καρβουνίλα), η υστέρηση και τα κομπιάσματα στο πάτημα του γκαζιού, η μείωση της ισχύος και η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Εμβολα - Πιστονια

Οι περισσότεροι κινητήρες έως και 2.000 cc έχουν 4 πιστόνια, Οι μεγαλύτεροι έχουν 6, 8, 10  ή και περισσότερα πιστόνια, τα οποία κινούνται παλινδρομικά πάνω και κάτω, το καθένα μέσα σε έναν δικό του κύλινδρο. Η περιοχή πάνω από το πιστόνι ονομάζεται θάλαμος καύσης και στοπιστόνια μέρος αυτό αναφλέγεται το μείγμα καυσίμου-αέρα με την βοήθεια ενός σπινθήρα που προκαλείται από το μπουζί. Από την κάτω μεριά βρίσκεται ο θάλαμος του στροφαλοφόρου άξονα, ο οποίος είναι γεμάτος λάδι.

Τα πιστόνια είναι κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η πλαϊνή τους επιφάνεια να μην εφάπτεται με τα τοιχώματα του κυλίνδρου στον οποίο κινούνται κατακόρυφα. Πάνω σε κάθε έμβολο υπάρχουν 3 δαχτυλίδια τα οποία έχουν ως στόχο να κρατήσουν το λάδι έξω από τον θάλαμο καύσης. Μέσα στο θάλαμο, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από το εύφλεκτο μείγμα αέρα-καυσίμου.

ΠΩΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΝΙ

Το μείγμα που αναφλέγεται και καίγεται στο εσωτερικό του κινητήρα δημιουργεί κατάλοιπα λόγω του ότι η καύση ποτέ δεν είναι "τέλεια". Έτσι δημιουργούνται επικαθίσεις στο εσωτερικό του θαλάμου καύσης και κατά συνέπεια πάνω στη κεφαλή των εμβόλων.

καρβούνιασμα κυλιδροκεφαλής

Καταλυτης

Τι είναι ο καταλύτης;

"Καταλύτης ονομάζεται ένα χημικό στοιχείο, το οποίο καταφέρνει να αλλάζει τη ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ίδιο".

Ο καταλύτης ή καταλυτικός μετατροπέας αποτελεί βασικό εξάρτημα όλων των αυτοκινήτων από την δεκαετία του '90. Ο καταλύτης αυτός επιταχύνει μία χημική αντίδραση κατά την οποία επικίνδυνα καυσαέρια που εμπέμπονται από τον κινητήρα, μετατρέπονται σε λιγότερο επικίνδυνα.

καταλύτηςΣτο εσωτερικό του καταλύτη υπάρχει ένα πορώδες κεραμικό ή μεταλλικό υλικό από τους πόρους του οποίου περνούν τα καυσαέρια και ενώνονται με το οξυγόνο. Δηλαδή οξειδώνονται ή απλά «καίγονται». Για να επιτευχθεί γρήγορα και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες η οξείδωση των καυσαερίων, χρειάζεται η παρουσία ορισμένων «ευγενών μετάλλων» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη. Καθώς τα καυσαέρια και το οξυγόνο περνούν από τους πόρους του καταλύτη, έρχονται σε επαφή με τα πολύτιμα αυτά μέταλλα τα οποία διευκολύνουν και προκαλούν τις χημικές αντιδράσεις πλήρους καύσης των καυσαερίων. Λόγω αυτής της καύσης οι τελικές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στον καταλύτη είναι της τάξεως των 300C – 800C.

Τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργεί ο καταλύτης;

αυξημένα καυσαέρια

Σ’ αυτή την περίπτωση απελευθερώνονται στο περιβάλλον εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο καυσαέρια – ρύποι, με πολύ αυξημένη ποσοστιαία αναλογία:

72% μονοξείδιο του άνθρακα

15% υδρογονάνθρακες και

20% οξείδια του αζώτου.

Ποιες είναι οι επιδράσεις ενός απενεργοποιημένου καταλύτη στο αυτοκίνητο;

ΤΑ έμβολα ή πιστόνια του κινητήρα εξωθούν τα καυσαέρια στο περιβάλλον μέσω του συστήματος του καταλύτη και της εξάτμισης. Οτιδήποτε παρεμποδίζει τη ροή των καυσαερίων θα δημιουργήσει αυξημένη πίεση στον κινητήρα και συνεπώς μειώνει την απόδοσή του.

Με την πάροδο του χρόνου μόρια άνθρακα επικάθονται στους πόρους του καταλύτη, φράζοντάς τον σιγά σιγά. Έτσι ο καταλύτης αφενός χάνει την δυνατότητα να "καθαρίζει" τα καυσαέρια και αφετέρου παρεμποδίζει την διέλευση τους, με αποτέλεσμα την δυσκολία του κινητήρα να αποδώσει την ονομαστική ισχύ του, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου.

Σε αυτοκίνητα με αισθητήρα λ η διαρκής προσπάθεια του κινητήρα να στείλει το σωστό μείγμα καυσίμου – οξυγόνου οδηγεί σε δραματική αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Πώς προστατεύουμε τον καταλύτη;

 • Σε ενδεχόμενο που έχει πέσει η τάση της μπαταρίας και ο κινητήρας του αυτοκινήτου δεν εκκινεί, ποτέ δεν βάζουμε μπρος με σπρώξιμο καθαρή εξάτμιση αυτοκινήτουή τσουλώντας σε κατηφόρα. Κάνουμε πάντα εκκίνηση λαμβάνοντας ρεύμα από άλλο αυτοκίνητο ή άλλη πηγή με ρευματοδότες.

 • Δεν σβήνουμε ποτέ τον κινητήρα του αυτοκινήτου όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

 • Δεν αφήνουμε το ρεζερβουάρ καυσίμου να αδειάσει και να μείνει το αυτοκίνητο από καύσιμα, ούτε οδηγούμε συνεχώς με "λαμπάκι".

 • Δεν γυρίζουμε τη μίζα του κινητήρα για μεγάλα διαστήματα όταν αυτό αρνείται να εκκινήσει.

 • Δεν λειτουργούμε ποτέ τον κινητήρα όταν κάποιο καλώδιο των μπουζί είναι αποσυνδεδεμένο, ούτε αποσυνδέουμε κάποιο όταν αυτός λειτουργεί.

Ποια η επίδραση του Ξεκαρβουνιάσματος στον καταλύτη του αυτοκινήτου;

Με τον CarbonOff καθαρισμό με ΗΗΟ Υδρογόνο καθαρίζει ο κινητήρας, επιπλέον καθαρίζουν και οι κυψέλες του καταλύτη.

Ο καταλύτης απελευθερώνεται από τον άνθρακα που έφραζε τις κυψέλες του και τα καυσαέρια διέρχονται από το εσωτερικό του πιο ελεύθερα. Έτσι ο καταλύτης επανακτά την χαμένη ικανότητα καθαρισμού των καυσαερίων και επιτυγχάνει μείωση των καυσαερίων που ελευθερώνονται από την εξάτμιση στο περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ισχύ του κινητήρα, μείωση κατανάλωσης καυσίμου και παραγόμενων ρύπων.

×
×

Log in