Menu
ΓΙΑΤΙ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΘΟΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ

Όταν κατά την οδήγηση θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου, η οδήγηση γίνεται από κουραστική έως επικίνδυνη.

Πριν δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο, ας πούμε με συντομία για ποιο λόγο εμφανίζεται το ανεπιθύμητο αυτό φαινόμενο.

Γιατί θαμπώνουν τα τζάμια στο αυτοκίνητο τον χειμώνα;


Γενικά τα τζάμια, και ειδικά το παρμπρίζ που μας ενδιαφέρει περισσότερο, ώστε να βλέπουμε καθαρά τον δρόμο και πού πηγαίνουμε, θολώνουν είτε λόγω υγρασίας, είτε λόγω διαφοράς της εξωτερικής με την εντός του αυτοκινήτου θερμοκρασίας.

Πολύ απλά, η διαφορά μεταξύ της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και της πιο υψηλής που έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε λόγω καλοριφέρ, είτε λόγω της αναπνοής μας δημιουργεί το φαινόμεο του θολώματος των περιμετρικών υαλοπινάκων.
Πως να μη θολώνει το παρμπρίζ
Ο θερμός αέρας στο εσωτερικό έρχεται σε επαφή με το κρύο τζάμι και λόγω του φαινομένου της συμπύκνωσης, δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ σαν ομίχλη, το οποίο περιορίζει σημαντικά έως τελείως την ορατότητα προς τον δρόμο και τον έξω κόσμο.

Η βροχή και η υγρασία κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα, καθώς το νερό που πέφτει πάνω στο παρμπρίζ, μειώνει κι άλλο την θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να βοηθάει στο εντονότερο θόλωμα των τζαμιών. Για αυτό το λόγο το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως τον χειμώνα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξενοιάσουμε μια και καλή. Ας τα δούμε!

Τι να κάνουμε για να μη θολώνουν τα τζάμια στο αυτοκίνητο


imagesΚαταρχήν φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά την εσωτερική επιφάνεια του παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας, διατηρώντας το πάντα καθαρό, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε κάποιο ταξίδι το χειμώνα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες και για αν μην θολώσουν τα τζάμια, φροντίζουμε να έχουμε πάντα σε λειτουργία το Air Condition μαζί με το καλοριφέρ. 

Το πιο δυνατό μας όπλο κατά του θολώματος των τζαμιών του αυτοκινήτου μας, είναι το μαγικό κουμπάκι του Air Contition: όσο παράξενο και αν ακούγεται, όταν παράλληλα με το καλοριφέρ έχουμε σε λειτουργία και το Air Contition, ο συμπιεστής του κλιματιστικού έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία της καμπίνας, διατηρώντας καθαρά, χωρίς "θολούρες" όλα τα τζάμια του αυτοκινήτου: από το παμπρίζ, έως τα πλαϊνά και το πίσω τζάμι! parpiz

Αν θολώσουν τα τζάμια κατά την είσοδό μας στο όχημα, ανοίγουμε το air condition και το βάζουμε να χτυπάει στο παρμπρίζ. Καλό είναι να το βάλουμε στο φουλ μέχρι να ξεθαμπώσουν τα τζάμια και να το ρυθμίσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία για να μην ξαναθολώσουν. Παράλληλα βάζουμε σε λειτουργία τις αντιστάσεις για την θέρμανση του πίσω τζαμιού.

Μια άλλη λύση, ειδικά σε παλαιά αυτοκίνητα που δεν έχουν κλιματιασμό είναι να αφήσουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να μπαίνει αέρας, ωστόσο αυτό ίσως είναι δύσκολο αν κάνει κρύο ή πολύ περισσότερο αν βρέχει.

πως να καθαρίσω το παρμπρίζ για να μην θολώνειΕπίσης, υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά, τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στα τζάμια του αυτοκινήτου μας εσωτερικά για να μην θολώνουν, τα οποία ωστόσο κοστίζουν. 

Αν τώρα δεν θέλετε να ξοδευτείτε υπάρχουν και οι πιο "οικονομικές" λύσεις. 

Μπορείτε για παράδειγμα, αφού καθαρίσετε καλά το τζάμι, να το τρίψετε με αφρό ξυρίσματος, με λίγη κολώνια ή με σκέτο οινόπνευμα. Με αυτό τον τρόπο θα ημιουργηθεί ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο θα καθυστερήσει για λίγο το φαινόμενο.

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο (πχ κάτω από το κάθισμα) αφυγραντήρες, τους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε από το Super Market της γειτονιάς σας ή να κατασκευάσετε μόνοι σας αυτοσχέδιους, τοποθετώντας χαλαζιακή άμμο μέσα σε μια παλιά κάλτσα, ώστε να συλλέγουν την υγρασία.

Αν δοκιμάστε να κάνετε ορισμένα μόνο από αυτά, θα απολαμβάνετε την χειμερινή οδήγηση χωρίς θολωμένα τζάμια.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 21:30
(6 ψήφοι)
×
×

Log in