Menu
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Η φύση του ανθρώπινου νου είναι τέτοια, ώστε οι περισσότεροι από εμάς, όταν ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι διακοπών, να έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε μόνο τα μέρη που θα πάμε και πώς θα περάσουμε όμορφα στον προορισμό μας. Σκεφτόμαστε τη θάλασσα, το βουνό, τα χιόνια, τις παραλίες και τι άλλο θα κάνουμε για να περάσουμε όμορφα στις διακοπές μας. Ενώ όλα αυτά είναι πολύ όμορφα και προσφέρουν θετικές σκέψεις και ενέργεια στον καθένα μας, τείνουμε να ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν απρόοπτα που μπορεί να τύχουν, ώστε να μην λειτουργήσουν καταστροφικά μετατρέποντας την απόλαυση σε τραυματική εμπειρία. Ειδικά όταν πρόκειται να κινηθούμε με το αυτοκίνητο μας, καλό θα είναι να έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προεργασίες και ελέγχους πριν ξεκινήσουμε για τον αγαπημένο μας προορισμό. Θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι έχουμε τα πάντα ελεγμένα και τακτοποιημένα ώστε να έχουμε μία διάθεση χαλάρωσης με το που θα επιβιβαστούμε στο όχημα μας.

Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι έλεγχοι που πρέπει να κάνουμε στο όχημα μας:

Ταξιδιωτικά Έγγραφα: όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (ασφάλεια, Κ.Τ.Ε.Ο., άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας), θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα σημείο του οχήματος μας έτσι ώστε εάν μας ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές, να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα. Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες του εξωτερικού ίσως να κρίνεται απαραίτητη και η λεγόμενη πράσινη κάρτα, ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό ασφάλισης όπου αποδέχεται η ασφαλιστική μας εταιρεία να μας καλύψει σε τυχόν ατύχημα κατά την παραμονή μας στο εξωτερικό. trip 307920 1280

Λάστιχα: Στα περισσότερα αυτοκίνητα, ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού στην μεσαία κολώνα του αυτοκινήτου, υπάρχει ένα ταμπελάκι όπου αναγράφονται οι πιέσεις των ελαστικών που πρέπει να έχει το όχημα μας. Εάν δεν βρίσκεται εκεί, μπορεί να βρίσκεται στην εσωτερική μεριά στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Εάν δε βρίσκεται ούτε στο ντουλαπάκι, μπορούμε να αναζητήσουμε τις προτεινόμενες πιέσεις των ελαστικών στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή του οχήματος μας. Ελέγχουμε λοιπόν τις πιέσεις των ελαστικών και την κατάσταση τους γενικότερα. Οι χαμηλές πιέσεις ελαστικών αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων και την περίπτωση κλαταρίσματος. Δεν ταξιδεύουμε με φθαρμένα ελαστικά, διότι η οδική συμπεριφορά του οχήματος μπορεί να μας προδώσει εκεί που δεν το περιμένουμε!

Φώτα/Καθρέπτες/Τζάμια: Πρέπει να είναι όλα καθαρά. Βεβαιωνόμαστε ότι οι καθρέπτες του οχήματος έχουν τις σωστές ρυθμίσεις και μας επιτρέπουν να βλέπουμε πίσω και πλαγίως, πριν ξεκινήσουμε. Καθαρίζουμε τα φανάρια ώστε να παρέχουν τον μέγιστο φωτισμό την νύχτα.

Υαλοκαθαριστήρες: Ελέγχουμε τα μάκτρα τους, ώστε να μην παρουσιάζουν φθορές και κοψίματα ή καψίματα από τον ήλιο. Βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργούν σωστά και καθαρίζουν επαρκώς τα παμπρίζ του αυτοκινήτου.

Κινητήρας/Έλεγχος Υγρών: Ελέγχουμε την στάθμη των υγρών φρένων, των λαδιών του κινητήρα, των λαδιών του υδραυλικού σας τιμονιού κλπ.. Είναι πολύ πιθανό η μειωμένη στάθμη στο δοχείο ορισμένων υγρών να αποτελεί προειδοποίηση για μηχανική βλάβη.

Ρεζέρβα/Κιτ έκτακτης ανάγκης: Ελέγχουμε την κατάσταση της ρεζέρβας και των παρελκομένων (γρύλο/σταυρό). Επίσης θα πρέπει απαραίτητα στο όχημα μας να έχουμε: πυροσβεστήρα , προειδοποιητικό τρίγωνο, καλώδια ρεύματος σε περίπτωση που η μπαταρία μας δεν έχει αρκετή δύναμη για την εκκίνηση του κινητήρα, φωσφοριζόν γιλέκο ώστε να μας βλέπουν οι διερχόμενοι οδηγοί από μακριά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γάντια εργασίας, φακό για τη νύχτα και οπωσδήποτε κουτί πρώτων βοηθειών (το λεγόμενο φαρμακείο).

Ελέγχουμε το βιβλίο του σέρβις και τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου σας (φώτα, βοηθούς πλοήγησης, κλιματισμό κλπ.)

Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν παίρνει πολύ χρόνο να τα κάνουμε, εξάλλου κυρίως έλεγχοι είναι. Προφυλασσόμαστε ώστε να αποφύγουμε τυχόν απρόοπτα. Όσο μπορούμε.

Καλό ταξίδι!

Facebook Twitter Google+ Pinterest
Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 28 Μαϊος 2020 17:55
(0 ψήφοι)
×
×

Log in